Bamse på uppdrag.

Nu har han fått påbörja sin tjänstgöring. I går släpptes han ut till kossorna så nu får vi hoppas på resultat :). Kvigorna fick även träffa sina två nya "dagmammor" men den äldste (gamla tant) var inte allt för förtjust i att hon fick ett nytt umgänge, hon var snarare ganska missnöjd och vägrade att beblanda sig med de små utan stod envist kvar vid ingången och väntade på att vi skulle öppna. I dag verkar det gå bättre även om hon inte är alltför förtjust när de kommer i närheten.

Kontaktsökande och traktorhaveri.

image18

Bilden ovan är sen våra nykomlingar (den vita var en av dem) bekantar sig genom grinden med av våra kvigor. Det är lite "vill du bli min kompis" över det hela. Man skulle kunna säga att de nya djuren var lite speciella utan att ljuga allt för mycket.

image19

Ovanför här har ni "vitsvans". Det går att skymta vilken färg övriga kroppen har och sen är svans +svansrot vit. Intresant teckning, har nog inte haft någon sådan tidigare.

I går satt jag och körde baltransport (de rullades på ett ställe och skulle plastas på ett annat) och kände att bromsarna började gå väldigt lätt. Jag trampade pedalerna i botten utan något som helst motstånd så jag hoppade ur, ropade på A och sa att "Prova. Jag tycker inte att bromsarna tar särskilt bra". Han hoppade in och drog samma slutsats som mig, det fanns inga bromsar kvar... Hmm, fem balar kvar att hämta och plasta, orka åka hem och byta maskin?! A körde de fem sista balarna utan bromsar (misstänker att han slet ganska bra på kopplingen i stället) så fick jag stå med vår gamla pärla som är sen 71(?) och plasta. Sen var det bara att åka hem och rulla in eländet i verkstaden, väl där kom de även på att dom nog skulle göra något åt lastarkolven som läckte olja... Men nu ska lilla maskinen rulla på smärtfritt igen :)
Jag är bara glad att vi var hemma när bromsarna tog slut och inte kvar där vi körde under fm. Där hade det varit lite nervkittlande att bli utan broms då det var två ordentliga sluttningar.

Jag har även blivit moster igen. 25/6 föddes det en liten kille. I går hade hans storasyster (2½ år) frågat om han inte kunde få följa med henne ut och leka i sandlådan.

Glad midsommar!

Glad midsommar önskar jag er. Nu tar bonden en liten semester och återkommer på söndag :). Ska bara vara och det ska bli skönt!!

Mallig ;)

JäRK hade inbjudningstävling i dag och jag var dit och kollade. Min medryttarhäst skötte sig exemplariskt och gick nolla i den klass han startade. Såg jättetrevlig ut att titta på också! Även herren som jag tävlade lite förra året gick nolla i en klass så han var också jätteduktig även fast det gick liiiite väl fort i bland. Längtar till torsdag då jag ska iväg och dressyra lite :o)


Skördetider

Nu har ensilagekörningen börjat. Riktigt roligt!!! Jag vet att det finns de häromkring som är klara men vi fick bland annat vänta på reservdelar till slåtterkrossen innan vi kunde starta. Jag satt och studsade runt i en traktor i dag, lade fram balar till plastaren och staplade sedan upp de fina "äggen". Esteten funderade om det verkligen var helt rätt att ha en orange rundbalspress till en röd traktor, undrar om jag inte måste sälja pressen eller måla om den för att det ska matcha ;) (och för att undvika missförstånd så behöver ni inte ta det sista på allvar).

Nya busfröna har skött sig bra, tjurarna började visa lite liv och buttas med varandra i dag. Om allt går enligt planerna så ska kvigorna få gå ut till våra i morgon eller på tisdag. Öppnade porten i dag så att de fick nosa på varandra en stund och prata lite. :). Gick även en stund inne hos de som är födda på gården och kunde klia en av dem över ryggen en ganska lång stund. Det kära läsare, det är något som uppfyller mig med lycka. Att få gå runt med mina djur och känslan när man får stå och klia dem.

Busfrön!

I dag kom mina fem nya illbattingar.. Lite fundersamma på vart de hamnat men verkade ändå vara trygga och hanterade djur. Tre timmar senare ringer pappa och säger att jag har en tjur som går på foderbordet. Då hade en av de nya traskat ut genom grindarna, hoppsan. Jag såg framför mig att han skulle vara ganska svårfångad eftersom att han var på en ny plats med nya människor och lukter. Jag sprang ut och började prata lite med honom och döm om min förvåning när han travade tillbaks in.
Några timmar senare ändå så ringer sambon, då har grannen ringt till honom för att det står en kalv på vägen. Samma buse hade traskat ut igen trots att vi hängt för en nackbom, jaha. Bara att kasta sig i bilen och fara hem, väl hemma hittade jag honom när han försökte flirta in sig hos våra kvigor.
In med honom i gruppen igen och sänkte nackbommen ytterligare så nu hoppas jag att han håller sig i skinnet i natt!

En av tjurarna som kom är vansinnigt söt, han har ljusbrun kropp men svansen är vit. Ska se om han vill vara fotomodell någon dag framöver :). Kvigorna verkar vara väldigt trevliga, jag satt på huk utanför grindarna och småpratade och då kom den vita fram och ville hälsa.
Det känns skönt att det inte har kommit hem fem stycken räddharar som springer åt andra hållet bara man rör sig lite hastigt.

Var iväg och red en sväng i kväll, hästen (inte min tant) var hur pigg som helst men det var positivt. Även fast han låg på framåt som en raket så släppte han igenom kroppen, trampade in bakbenen och hade ett sug på bettet utan att hänga sig kvar. Den energin vill jag ha till veckan i fall vi kommer i väg på träning :)

Himlen har öppnat sig.

Minst sagt.. I bland låter det som att taket ska ramla in och jag hade väldigt mycket att göra idag, allt var utomhus. Jag tog mig i kragen och bytte kossornas badkar i alla fall, än har jag inte kommit iväg för att ta ner tråden till nästa betesfålla men jag måste... Men om jag väntar lite till så kanske det slutar regna ;). Det börjar i alla fall ljusna lite på himlen så kanske det är på övergående. Grannen skulle stänga ut mer till hästarna i dag, jag undrar om det har blivit gjort eller om regnet avskräckte henne? Det var lite sura miner när inte jag hunnit med att göra det.

I morgon fm kommer mina nya kalvar :). Får se till att kameran kommer med ut så att de hamnar på bild också, om inte annat får jag väl gå ut och fotografera dem någon gång under dagen. Ska även in till stan för att hämta nya knutar till slåtterkrossen, är det inte det ena så är det andra..

Nu ska jag leta rätt på min gamla regnrock och ett par gummistövlar och hoppas på att jag hinner fixa lite ute mellan skurarna.

Gamla tant

Här kommer en bild på besättningens äldsta dam (förmodligen den klokaste också).

image16

Mera djur.

"Min" livdjursförmedlare ringde för en stund sedan och frågade om jag var intresserad av fem djur till... Gissa vad jag svarade ;). Inom närmaste två veckorna kommer det att ramla in fem charolaiskorsningar, 3 tjurar och 2 kvigor. Får väl se hur vi löser det rent praktiskt att blanda in de nya kvigorna med våra gamla eftersom att våra är på bete men det löser sig (har ingen lust att släppa ut två nykomlingar första dagen), tjurarna känns betydligt enklare eftersom att de är kvar på stall.
Frågade även om det fanns någon efterfrågan på kor med horn men den var dålig, precis som jag misstänkte.


En ko i gräset

image15

En av damerna på betet :)

Betessläpp.

I går släpptes små fröknarna ut på bete. De hoppade och studsade för att sedan springa i väg över åkern med svansarna rakt upp, tyvärr hade jag ingen kamera med. I dag är det dags för korna att utforska okänd mark, de ska få promenera över till ett nytt bete där de inte varit någon gång tidigare. Kan bli spännande ;). Om inte annat så kommer de nog att uppskatta gräset.


Vädret verkar vända.

Nu skiner solen och vindarna blåser, jag hoppas att det kommer lite värme också. Tyvärr är jag kameralös under helgen, annars hade jag kunnat dela med mig av en bild av den lilla brodd som tappert trotsat regn och kyla och börjat sticka upp sina små strån ovanför markens yta. Dessa små gröna strån gav mig en speciell känsla när jag såg dem, jag kände mig stolt!!!

RSS 2.0