Bamse på äventyr.

Bamse hade någon gång under natten ägnat sig åt lite kvalificerat höjdhopp för att ta sig in till kvigorna, jag tackar för att det var den största som brunstade (som till 99% skulle ha betäckts under sommaren). Han undersökte även de andra för att se om det var någon som stod men det verkade inte som så. Jag inbillade mig faktiskt att han skulle hålla sig kvar i sin box och inte klättra/hoppa över (ingen av de tidigare avelstjurarna har gjort det). Nu är den i alla fall förhöjd så jag hoppas att det hjälper till att hålla honom på rätt sida av grindarna. Han får ge sig till tåls, det är ju snart dags att gå ut till damerna.

Annars har regnet stått som spön i backen :s. Nog för att det behövdes men jag hade varit glad om jag fått så klart först.

Bilder.Här har ni lite bilder på "Bamse". Jag har inte orkat redigera så därför får ni nöja er med miniatyrer så länge :) Han är ganska bitig, fortfarande lugn och inte särskilt förtjust i att bli kliad.


Tjuren har kommit.

Kl 19.00 gjorde Bamse entré. (Han är stamboksförd under namnet Impala). En stor kille som ändå verkade lugn, han hade lunkat förbi fjolårstjurarna, som helt plötsligt blev väldigt små, utan att försöka buffas och han har nu boxen brevid fjolårskvigorna. Han verkade finna sig till rätta ganska snart och började äta utan bekymmer. När jag kom ut efter 22 så hade han gjort kväll och krupit ner på ströbädden. Ett par kort knäppten men jag lyckas inte lägga in dem just nu så jag gör ett nytt försök i morgon och hoppas på att dator och kamera har ett bättre samarbete med varandra.

Undrar hur mycket han väger? Citerar mamma "det är många stora köttbitar på den där" ;)

Vädret har inte varit det mest samarbetsvilliga under denna vecka, det har regnat och varit sol om vartannat mest hela tiden, ändå har inte regnet riktigt nått backen utan det har varit så torrt att dammet har stått som ett moln efter traktorn. *suck* . Det var en som sade att jag skulle sluta gnälla idag, jag var ju bonde så jag var i alla fall aldrig nöjd med vädret. Personen i fråga ville inte riktigt förstå att jag var ganska beroende av vädret...men men, sitter man på ett kontor hela dagarna kanske det inte är så lätt att sätta sig in i hur det är.

A har utökat sin kunskapsbank med att köra traktorgrävare, han tycker dessutom att det är riktigt skoj men jag går inte med på hans önskemål om att också vill ha en sådan leksak. Det kanske är lite småaktigt av mig men jag får väl bjuda på det då ;).

Vad har hänt sen sist?

 Nu ska vi se vad som hänt sen sist.. Tjuren har inte kommit, inte heller har jag hört något från transportören. Vi har sått en del, segaste biten är dock kvar (+ ett par små a la kör in och backa ut). Hästarna däremot har verkat våga sova kvar i sommarhagen över natten, *peppar peppar - ta i trä*.

Helgen består i alla fall av harvning och hagstäning, kossorna måste byta hage i början av veckan.

A har fått beröm av en person i närheten för att det var så självklart för honom att stanna kvar vid en brandplats och hjälpa till som brandvakt och sedan återvända dagen efter för att assistera personen med det dryga jobbet att börja städa upp. Han var även dit en sväng i dag efter jobbet då regnet hindrade lite annat utearbete. De beskriver honom som stabil och pålitlig. Jag håller med!

De nya arbetströjorna ;)

Nu har jag fått de nya arbetströjorna. Fast man måste nödvändigtvis inte ha dem i ladugården, där är det ändå ganska uppenbart vilken yrkeskategori man tillhör. Ser ni någon på stan med en sådan tröja kanske det är jag...

image8

Lite bilder.

image5

Bild 1: Min skrikande hagstängarkompis
Bild 2: Helbror till misse på bild 1.
Bild 3: En av mina kossor
Bild 4: Den ständige följeslagaren W
Bild 5: Ska det verkligen vara nödvändigt med handskar?

Tjuren kommer :)

Fast jag vet inte vilken dag men nu är det klart med ras och sådant. Det blir en simmentalherre från Bollnäs som ska få bli far till nästa års kalvar. Stamboksförd med nosring så han kommer fotograferas bara han anländer :o). Jag törs nästan lova hur mycket som helst på att han kommer att komma den dag under veckan då jag är helt ensam hemma...haha, det kan bli lite intressant ;). Ni kan ju hålla tummarna för att han inte gör det!
www.simmental.se är adressen till rasföreningen för er som blir lite nyfikna. Annars kan jag med en bild avslöja att de ser ut ungefär så här i kroppen.
image1
Vackra va?

Försöket att släppa hästarna i deras sommarhage gick inte särskilt bra. Klockan 6 på lördag morgon gick jag ut med hunden och skulle hämta tidningen, kastar en blick över gårdsplanen och vad står där? Jo, hästarna. Efter lite lock och pock gick de med på att gå in i stallet och sen fick de återvända till vinterhagen där de har varit hela helgen. Jag var upp till hagen i lördags och kunde konstatera att det är något djur som har sprungit in i hagen och skrämt tanterna så att de i sin tur sprungit ut och (som tur är) sprungit hem.

Kossorna måste också ha en ny beteshage. Jag kan med handen på hjärtat säga att det inte är en av mina favoritsysselsättningar. Knacka stolpar går bra men när man ska dra trådarna genom skogen *suck*... Å andra sidan, vem har ett jobb där varje dag är helt fantastiskt underbar och det bara finns roliga saker att göra?

Utsäde!

I dag kom mina pallar med frösäd och höfrö så nu finns det inga ursäkter längre ;).


Regnet öser ner del två.

Så har det regnat igen. Det har kommit riktiga skurar med jämna mellanrum, naturligtvis kom det en när jag var ute och red. Suck! Det kom en riktig stormby också så när vi travade kändes det som vi stod stilla, en ganska udda upplevelse måste jag säga.

Hade besök av en från Swedishmeats i dag och nu är vi godkända Gourmetuppfödare, nu återstår bara detaljen att djuren ska klassa in rätt också *vissel*. Men vi klarade miljö och lite andra krav så det känns jätteskönt. Fick även en hel del goda uppfödningstips för att nyttja djurens kapacitet mesta möjliga. Sen tyckte han att vi skulle byta ut våra "gamla drakar" mot inkalvade polled (=hornlösa) kor av tyngre ras. Vem vet, det kanske blir det med...just nu är det inte möjligt men det är helt klart en intressant tanke.

Lastaren har hängt sig i traktorn så det var lite intressant i dag när jag skulle köra ut ensilaget i hagen eftersom att den med jämna mellanrum hängde upp sig i ytterlägena och lossnade med en smäll, tappade balen oavsiktligt ett par gånger pga detta. Sen har gummiskyddet för knappen på lastarspaken lossnat av någon anledning, förmodligen ligger den någonstans i traktorn. Det jag började fundera på när jag satt med fingret på metallen var "jag undrar om denna knapp på något vis kan bli strömförande, då kommer det göra ganska ont i mitt finger". ;o) Det har hänt någon gång förr att det blivit en mindre kortslutning bland trådarna i lastarspaken, jag har däremot ingen aning om ifall den strömmen kan ledas ut i knapparna, jag hade väl märkt det antar jag...

Nu håller vi tummarna för sol, lite blåst och värme så att gräset växer!

Regnet öser ner.

Att vara bonde är att leva efter vädret. A sa innan han åkte "jag hoppas det regnar i tre dagar så jag slipper ha dåligt samvete för att jag åker bort". Vad ska man säga, det regnade en skvätt i går kväll och nu regnar det igen. Markerna är visserligen i behov av regn, det lilla som kom i går la sig bara som en hinna på allt damm. Nu regnar det lite mer, jag hoppas bara att det kommer sol och värme efter detta så att växtligheten tar fart. Regnar det till kvällen får jag nog flytta småkvigorna och öppna upp så att damerna kan promenera in i ladugården och ha den som ett litet regnskydd. (Kall lösdrift).

Gårdsplanen har nästan blivit jättefin, all gammal ensilageplast som låg på hög är bortforslad så det känns mycket skönt. Nu skulle man bara behöva engagera sig i att kratta ihop halmresterna som blivit under vintern då halmen körts från lagringsplats till ladugård.

Lite om mig.

Efter en liten påtråyckning så insåg jag att jag kanske skulle dela med mig av lite info runt min verksamhet.
Jag driver ett mindre lantbruk som jag arrenderar från mina föräldrar. Jag har inriktning på köttdjursuppfödning med dikor av varierande ras. I sommar har jag 18 (ev+2 beroende på deras tillväxt) kor som ska betäckas, nästa år räknar jag med att ha runt 25. Har beställt en Charolaistjur som jag hoppas ska komma snart.
Jag har det mesta av marken ekologiskt, målet är att även djuren ska tas över dit vilket kräver en certifiering.

Jag hoppas att den uppåtgående trenden med ett ökat intresset för de gröna näringarna ska hålla i sig och mycket positiv pr kommer genom program som tex Bonde söker fru, det går inte att förneka även om det kanske är lite väl romantifierat genom tv4as vinkling av det hela.

Nu är i alla fall den tyngsta delen av städningen avklarad och hästhagen är genomggången, det kommer inte ta alltför lång tid att räta upp den första delen av sommarhagen så det känns skönt. Ena katten här på gården följde med mig när jag gick dit och när han insåg att han kommit utanför sitt revir så gick han och småskrek tills att vi gick tillbaks och han återkom till kända marker ;).

Premiär...

För min nya blogg. Den blogg som så småningom kommer att hamna på en eventuell hemsida (dvs den dag jag har tid och ork att göra någon). Hur som helst, här kommer det att skrivas om det vardagliga i mitt liv som bonde, små problem och händelser som kan tänkas uppstå. Ja, som sagt - det blir väl lite smått och gott. Vissa saker blir väl roligare än andra kan jag tänka mig.

Vårbruket är i full gång. A har premiärkört min"nya" harv men eftersom att han nu har åkt på kurs i tre dagar kanske jag kan få en chans till att testa ;). Utsädet har inte kommit hem än men det bör komma i dagarna men jag känner ingen panik än, vore det samma datum fast en månad längre fram skulle jag ha panik med stort P.

Kossorna kom ut i går, de visste vad som var på gång. När vi gick runt och stängde in det sista utanför ladugården ställde sig gammelkorna på rad. Man kunde riktigt se hur de väntade och visste vad som skulle ske. Jag hann knappt öppna grinden förrän vår gamla drottning promenerade ut med den värdighet som en 17-årig ko bör ha, sen att den försvann när hon kände sand under klövarna är en helt annan sak ;).
I morse när jag kom ut med hinkarna som innnehåller kross för att räkna in djuren så hade de förökat sig, där fanns helt plötsligt fyra till. Efter lite gnugg i ögonen och en omräkning så stämde djurantalet överens med antalet som släpptes ut i går.

Nu ska jag bege mig ut på en städrunda och sen blir det en tur till hästarnas sommarhage för att se hur mycket som behöver åtgärdas där.

På återseende!!!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0