Hänt på gården.

I går var det dags för en kalvning igen. Med torsdags natten i minnet tog vi ut kossan i buren när vi tyckte att det gått för lång tid innan det hände något. När vi var in och kände visade det sig att kalven låg baklänges med benen vikta in under magen, inte det allra roligaste felläget. Kon hade även väldigt kraftiga värkar.

Vi resonerade en stund och beslutade oss för att ta hem veterinären en gång till (en stor rosenbukett även till denna som jag tyckte gjorde ett fantastiskt jobb) och det var kanske lika bra att vi gjorde det. När hon kom så började hon att ge kon lugnande och sedan epidural för att minska ner hennes värkarbete. Efter en längre tids stök och bök samt att vi var två som fick hjälpas åt så kom det ut en ganska stor kalv som andades lite. Vi masserade och styrde på för att få ut fostervattnet som den dragit ur sig och veterinären gick till kon för att känna så att hon inte var söndertrasad invändigt. Hon står där och känner och sen ropar hon "ni...det är en till kalv här inne". Inte undra på att kalv ett låg så snett och var svår att vrida tillbaks. Kalv två låg rättvänd men väldigt djupt men kom ut betydligt fortare än storebror. Mamma ko var väldigt medtagen av allt detta (bara att hon ska sitta fast i buren är ett stressmoment i sig) så hon fick smärstillande, B-vitamin och antibiotika innan vi släppte henne.

I går kväll när jag kom ut för att ta in hästarna så orkade inte kalv ett längre :(. Kon stod och slickade och försökte få en reaktion från den lille men det gick inte så nu har jag en till liten änglakalv. Kalven som föddes som nummer två är däremot en pigg krabat som helst vill äta hela tiden.

Grandis lilla barnbarn har haft diarré så jag frågade vet i går när hon ändå var här och fick några tabletter att ge honom. Dessa tabletter luktade surströmming och på kalvens minspel verkade dom även smaka det.

Jag trodde det skulle ta några dagar innan det blev kalv igen men icke, i morse kom det en till och denna gång gick det bra vilket kändes väldigt skönt.

Kommentarer
Postat av: Millan

Hej ! Hittade till er blogg via Land. Trist me´kalvarna. Men så e´ju livet på landet! Döden & livet
går hand i hand !

2008-04-28 @ 14:51:55
URL: http://blogg.passagen.se/ostergrytinge/
Postat av: Sandra

Vi har en salig blandning av kor,mest Angus,har en Hereford tjur som ska betäcka till sommaren.Tråkigt me svåra kalvningar,ifjol hade vi ett dåligt år me en död kalv o en ko som vi fick avliva för att vi aldrig fick ut kalven..en olycka kommer aldrig ensam sägs det ju..men ifjol hade vi 2 kor som fick tvillingar så det kompenserade ju,o året innan hade vi ett par tvillingar,i år har vi inte fått nått tvilling par än..det är ju inte färdigt än..Hade bra!

2008-04-28 @ 17:50:37
URL: http://vastanalantbruk.blogg.se
Postat av: ejmis

Vad trist att du fick en änglakalv till =(

2008-04-28 @ 19:09:42
URL: http://ejmis.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0