Knasiga kor...

När dom får halm på stillbordet så vägrar dom att äta, då sorterar dom ut ensilaget som det är uppblandat med.
När halmen ligger på ströbädden så går det utomordentligt bra att gå ner och äta hur mycket som helst..

Men dom är ändå mina ögonstenar =)

Snöslask.

Nu har det snöat igen..ända sen i går kväll om man ska vara riktigt noga. Temperaturen ligger strax under nollan så det är bara blött och tungt. *suck*

Ska ta och bege mig ut till kossorna nu, fördelen med "värmen" är att vattnet äntligen har tinat igen så nu slipper jag kånka vattenslang fram och tillbaka flera gånger om dagen.

Utmanad.

En "matig" utmaning

Jag har blivit utmanad av Sandra på vastanalantbruk.blogg.se

Utmaningen går ut på att skriva ner fem ogoda maträtter, och sedan skicka dem vidare till fem andra bloggare för att se om de vill/vågar äta detta. Vidare ska man tala om ifall man vågar/vill äta något från utmanarens lista.

Sandras lista.
1. Utländskt kött.. BLÄÄÄ!!! Jag håller med,  jag har smakat men köper inte, dock av helt andra skäl än just de smakliga.
2. Grisfötter,Aldig smakat o kommer aldrig att göra det heller! Samma här
3. Tunga e ingen höjdare. Aldrig smakat
4. Fiskbullar tycker jag har läskig konsistens.. Helt klart läskigt.
5. Paltbröd luktar ganska illa.. Men så gott det är när det är kokat....*mums*

Min lista.
1. Chili con carne. (Det innehåller ju bönor...)
2. Sylta
3. Isterband
4. Fläskkorv
5. Slätvälling

Jag utmanar den som känner sig manad. Lämna en kommentar i min gästbok =)

Måndagsträning.

I dag var det stelt på alla håll och kanter med Flisan men man får ha sådana dagar också. Sista travarbetet var alldeles kanoners men före det var det ganska mycket motstånd i pålle liten...

Fick hem halmen också... Chauffören som körde trodde att han skulle behöva lossa lasten själv så han hade tagit med sig en traktorkörande vän vilket jag tyckte var alla tiders så slapp ju jag =). Men å andra sidan så brukar vi ju lossa själv från bilarna... Jaja, snällt var det i alla fall!

Årsmöte igen.

Så har vi haft årsmöte på klubben och jag är numera med i deras styrelse. Jag ser fram emot ett intressant år även om jag är grymt besviken på uppslutningen.
Utan att göra några större utsvävningar i ämnet så anser jag att man som enskild medlem kan bege sig till ett årsmöte om man är intresserad av sin förening. Likaså ska man ha i åtanke att det är där man har störst chans att vara med och påverka föreningens framtid.

Iiiii...spännande.

ERK har lagt ut sin propp till första lagomgången. Åh vad jag började längta nu. Sen började jag fundera ut att jag skulle behöva ett nytt schabrak till tävling, ett par nya ridbyxor, ett par nya tävlingsstövlar som sitter lite bättre och helst en ny kavaj också ;). Vi får väl se vad det blir innan det blir klart.Finaste Flisan. Det ska bli skoj att komma ut igen!

K-k-k-k-kallt!!!

-25...jag tror jag avlider. Gissar på att alla korna kommer se ut som den på bilden nedan i morgon.

Nästa vecka kommer det hem halm...den var inte gratis =S. Men vad gör man inte för sina kor?

Klurig utmaning.

Jag hittade den hos http://kattiz.se/ så nu ska vi se hur det går ;)

Regler: Det här är svårare än du tror!
Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn!
Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug!
Om personen som gjorde innan dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar!
Lycka till! (DETTA BLIR INTE LÄTT)


1. Vad heter du? Lena
2. Ett ord på fyra bokstäver: Ljus
3. Flicknamn: Linnea
4. Pojknamn: Leo
5. Yrke: Lärare
6. Färg: Lila
7. Klädesplagg: Linne
8. Mat: Linsgryta
9. Sak i badrummet: Ljusstake
10. Plats/stad: Ljusdal
11. En orsak att vara sen:Långa köer
12. Något man skriker: Lägg av
13. Film: Lejonkungen
14. Något man dricker: Lättöl
15. Band: Live
16. Djur: Lemur
17. Gatunamn: Långgatan
18. Bil: Lincoln
19. Sång: Live is life 
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Löjliga familjen

Utmanar vidare till er som törs ;)


Tjusig tjej...

Vilken härlig träning det blev i måndags. Jag hade kunnat sitta kvar på hästryggen i flera timmar till. Det stämde bara så bra med allt, hon var som ett gummiband med stort register. :). Härligt värre. Vi red även lite tanke galoppiruett och hon kämpade på så bra, man kände hur hon väl hon verkligen ville. Stundtals var vi verkligen ett, inte en häst och en ryttare.
Det är härligt med ston...eller vad säger du Effet? ;) 

Lilla fröken här hemma väntar på att matte ska ta fram släden och köra en sväng och det ska bli, vilken dag som helst ;). Vi har mest hållt oss på marken och tränat på att bli lite lugna och sansade, vissa dagar är hon så lugn att hon står still. Saken med R.B är att när hon bestämmer sig för att "nej, nu har jag tråkigt så nu stannar jag" så växer hon fast. Det blir så där lagomt roligt i bland.
Härligt.

Temperaturen har vänt så nu är det närmare noll än -15 vilket passar mig utmärkt.

Trötter.

Jag har en förkylning på g. Det kliar i halsen och näsan är tjock :(. Roligare kan man ha...

På gården är det mest bara lugnt. Lite trött på kylan, vattnet i två av kogrupperna fyser så man får stödvattna med badkar vilket inte är så jobbigt men det skapar lite extrajobb.

Casen är snart hel och fin igen. Det har tagit lite tid med alla saker, nu ska jag bara se om grannen kan svetsa i hop en liten sak till dörren och sedan är det bara att tuta och köra. Nu däremot väntar bokföringen och i kväll är det kurs igen.

Nedtrappning

pågår för fullt.
Jag jobbade 7.30-14 i går på "hemmet", sedan pysslade jag på lite hemma samt skötte ladugård och hästar, efter det bar det av för träning med MWF. Vi startade med att utöva lite halvdant tramp hela vägen upp till ridhuset och väl där var hon lite på tå för att sedan vara lite motsträvig och till sist jobba så tjusigt som bara flisan kan. På väg hem ringde mobilen och då var det kris på jobbet så om jag kunde komma in några timmar vore det bra. Några timmar varade mellan 21.45 och 07.00 så känner jag mig ganska surrig i huvudet måste jag säga... Försöker varva ner hjärnan nu så att jag ska kunna sova ett par timmar i alla fall.

Årsmötet klart.


Min lokalavdelning har haft sitt årsmöte i kväll så nu är det ett år till nästa gång. Fram till dess roar vi oss med regionsstämma, styrelsemöten och aktiviteter.Vinterbild.

Trots att jag höll på att frysa till is så var jag och W ute i snön ganska länge. Han ser inte alltför snäll ut på denna bild. Vilken tur att skenet kan bedra.


Plansilo o tjusig traktor.

Här kommer en bild på Ölandas "lilla" plansilo...det fanns alltså fem i denna storlek.

 

Sedan måste jag ju bjuda på en tjusig traktor. (Av rätt märke dessutom ;))


Utmanad.

Jag har blivit utmanad av bondmoran http://blogg.passagen.se/ostergrytinge/ med en ganska enkel uppgift.
Gå in bland dina bilder på datorn, gå till den sjätte mappen och välj där den sjätte bilden som du sedan laddar upp i din blogg och berätta lite om den.

Mitt bidrag:Nu gör det inte mig något att det föll så väl ut att det blev en "favorit i repris". Denna tjur var ändå så vacker att titta på.
Kort info; Bamse (född som Impala av Häggenäs) född 2004, utgången 2008. Född hos Häggenäs Simmental,
f-vikt 48, 200DV 379, 365 DV 705.
Far Gandar av Dybeck
Mor Fabiola av Boogård


Jag ska erkänna att jag är nyfiken på nästa som kommer. Hoppas han är av samma färg som Bamse..

Jag utmnar alla som känner sig manade. Har du antagit utmaningen så lämna en kommentar så att jag kan komma in och kika :)

Ge mig...

Sommar!!!


Nu förstår jag...

Effet: hahaha. Du skulle bara veta ;)


Nu är jag i alla fall hemma igen. Borta bra men hemma bäst. Det var riktigt roligt att vara ute i ladugården i kväll, man hinner sakna korna en hel del på några dagar.


Visste ni förresten att det tar fyra månader för den brasilianska oxfilén att nå Sverige?

Onsdag i Skara.

Vilken dag. Den började med en kanonföreläsning i djurhälsa. Hon som föreläste var veterinär och brann verkligen för det hon gjorde och tiden flög i väg. Sedan blev det en föreläsning om nötkreaturs naturliga beteende och den var sådär och dagen avslutades med en produktion och marknadsföreläsning.
Nu blir det massa hemuppgifter och nedräkning till nästa gång när vi ska ner och bland annat göra ett studiebesök på scan och få prova att slaktkroppsbedöma, först på levande djur och sedan se hur rätt vi hade när kroppen är slaktad.

Ölanda Säteri som vi besökte var en stor gård. Runt 1000 djur/år...

Fakta från (http://www.sahlstrom.nu/sidor/sida.asp?idS=142):

Åker: 300ha
Bete: 600ha
Skog: 425ha
Vallareal: 170ha
Helsäd: 85ha
Gödselproduktion: 10 000 m3
Djursorter: Huvudbesättningen dikor är blonde som korsas med olika tunga raser.
Silos: 5 st plansilos i impregnerat virke (varje fack rymmer 400.000 kg ts)


Hackvagnarna rymde 60 resp 70 m3 så inläggningshastigheten i silon får ni räkna ut själv ;). Dom fyllde alla plansilosarna i alla fall.
Djuren utfodrades med fullfoder, mixervagnen rymde 30m3 och dagsåtgången för alla djuren var 120m3...


Effet; du är blind... i inlägget under herr W så står om det nya tjuren som ska komma...

Tisdag i Skara men en dag senare.

Jag har tappat räkningen på vilken dag jag är här ;) Fast det borde väl vara dag fyra? För det är väl onsdag i dag... Det är inte lätt när dagarna blir långa och föreläsningarna avlöser varandra.

Hur som helst ska jag komma till skott och göra en riktig uppdatering så får jag hoppas på att ni orkar läsa igenom all text ;)

Kursen jag läser är marknadsinriktad nötköttsproduktion 7.5 p och det körs (om jag fattat rätt) i samarbete med SLU Skara och Taurus (http://www.taurus.mu/)

Innehåll
Under kursen belyses inom nötköttsproduktionen djurtillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet; näringsbehov, fodermedel och foderstater; raser och avel; inhysnings- och skötselsystem samt djurhälsa. Ekonomi inom nötköttsproduktionen behandlas på såväl företags- som nationell och internationell nivå. Kursen behandlar hur marknadsbehoven avseende såväl nötkött som naturvård påverkas av olika produktionsförutsättningar, såsom djurtillgång, tillgängliga arealer av åker och betesmark, besättningsstruktur och stödformer. I projektarbetet optimeras nötköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens förutsättningar och marknadens krav.

(saxat från slu.se)

I överlag är det otroligt intressant och jag kan varmt rekomendera fler till kursen även om det är sådant som man känner igen en del av när man har djurerfarenhet så är det vissa saker som ger en "aha-upplevelser" ch sedan är det alltid intressant att träffa kollegor och utbyta erfarenheter.

I går morse handlade det om norfor och fodervärderingar. Fodervärderingen var intressant men sen kändes det som lite "för mycket" med norfor även om det kan vara bra att höra om vad som är på ingång. Det verkar ju vara ett väl utvecklat system men med tanke på att vi satt med nötstat hela måndagen och gjorde foderstater och tillväxtplaneringar där så snurrade det i huvudet.
Vi lyssnade på en föreläsning om bete också, ett intressant ämne men man ser ju vikten av en bra föreläsare...
Sedan kom slaktkropparna, förpackningar och film om bedömningen. Helt klart gårdagens intressantaste ämne.

Vi hade även en köttprovsmakning på kvällen, vi fick tre olika bitar ryggbiff och skulle sedan gissa form, fett och om det var stut, kviga eller tjur. Jag hade inte ett rätt... Tjuren var i alla fall det som smakade bäst även om jag annars kan tycka att kvigorna har ett finare kött. ( I alla fall om jag jämför det vi gjort återtag på).

Föreläsningen om slaktkroppar pekade på en intressant sak... Konsumenten vet inte vad de vill ha.
Det hade gjorts ett test med över 160 personer som först fick se en bild på fyra olika köttbitar och peka på vilken bit de ville ha, inte helt förvånande valde konsumenten de röda bitarna med minimalt synligt fett (0-2% fett), när de provsmakade så upplevde de att köttet med 8-15% fett smakade bäst (nu pratar jag alltså om insprängt fett).
Kanske är det därför många upplever att det är så svårt att laga nöt hemma, det smakar inte som på resturang utan blir mycket torrare?!
Någon i detta blindtest hade sagt att dom inte köpte kött för det var så fett, dom åt korv i stället... Ehm. Jaja.

Kvällen avslutades med gemensam klassmiddag där vi åt en välsmakande ryggbiff med potatisgratäng och rödvinssås. Mycket skratt och självklart mest koprat :)


Skara del 2, dag 2.

I dag har det varit en lång dag. Vi började med att öva på nötstat 9-12, 12-13 var det lunch på krååks, 13-15.15 var det studiebesök på Ölanda (vilken gård!!!) och 15.30-18 räknade vi med nötstat igen och 19-21 var det föreläsning i tillväxt och slaktkroppar.
Jag ljuger inte när jag säger att jag känner mig "lite lätt tom i huvudet" just nu. Sista halvtimmen var jag otroligt disträ...

Ni får ursäkta mig men det finns ingen riktig ork till att skriva. Ska ta o krypa ner i sängen och dra täcket över huvudet tror jag.


Skara del 2, kväll 1.

Nu är jag installerad på samma rum som förra gången. Har testat att käka på pizzerian vid torget och den fick godkänt. Nu väntar sängen och sen hoppas jag på att mitt mobila bredband är mer samarbetsvilligt i morgon, i kväll har det loggat ut mig några gånger för mycket.

RSS 2.0