Bilder från tisdagen.

Bamse på plats i buren, man kan säga att han verkligen fyllde ut platsen...



Veterinärerna måttar ut vart nosringen ska sitta.



Ringsättningen är påbörjad.



Trött tjur och med tillhörande veterinärer. Äntligen är det klart. (fast det tog inte så lång tid egentligen...det som tog längst tid var nog att söva spektaklet så att det gick att pilla honom i näsan)



.








Nosringen är ditsatt.

Allting gick bara bra, det enda var att lilla Bamse var lite svårsederad... Kalvarna är kastrerade och avhornade. Bilder och en mer utförlig redogörelse kommer i morgon, nu ska er favoritbonde gå o sova...


I dag är det dags...

...för Bamse att få sin nya nosring. Spännande...eller rent livsfarligt. Veterinären verkar i alla fall tycka att det ska bli riktigt skoj att få komma ut och sätta i en ny ring. Jag som ska ta ut herr'n ur ladugården vet inte om jag är fullt lika exalterad men det löser sig nog. Skickade ett fint sms till min ridinstruktör som hade texten; "om jag överlever dagens tjurhantering, finns det plats för mig att rida igen i någon grupp under kvällen".

Man ska ha respekt för djuren, det är stora krafter det handlar om i fall det skulle uppstå ilska.

Frusen traktor



Det har varit minusgrader men i dag verkar det vara varmare, termometern håller sig runt -2 så det är mycket skönare att vara ute nu.




Och eftersom det blev varmare fick passade jag på att öppna upp till rasthagen så att även dessa små busfrön fick komma ut och härja.. Det var väldigt spännande att besöka stora vida världen ;)

Hur handlar du?

Jag försöker i första hand välja närproducerat, ekologiskt eller kravmärkt.

Annars är det lugnt, det är mest bara kallt och vattnet är fortfarande fruset. Hästarna är mer vita än någon annan färg när de kommer in på kvällarna och manarna är så vackra när dom är fulla med rimfrost. I morgon ska jag se om vi kommer ut och kör en runda, det skulle vara riktigt skoj och tiden borde räcka till =)

Mitt vinterland.

Kylan har kommit för att stanna tror jag, det tror även vattnet i ladugården som har frusit...igen... Det är något tjafs med värmekabeln till vattenhoarna så när det blir kallare än -5 och håller sig där i några dagar fryser det. Det är en aningens irriterande för det ger så mycket mer jobb, det blir till att släpa fram badkaret och sedan får man fylla några gånger under dagen för att alla djuren ska få sin tillgång på vatten. Ännu roligare blir det när halva badkaret är fyllt och sedan är ingen där och dricker (tex nattetid) och det bildas en tjock isskorpa.

Jag har hittat en ladugård som jag vill åka och titta på, inte för att köpa utan för att få inspiration tills den dag man vill bygga om själv. Lite visioner finns det allt, kanske även att det är en projektsinvolvering på g men jag håller detaljerna för mig själv tills jag vet om det blir av eller ej.



Lite veckert är det ute trots allt.





Glädje och sorg.

I går kom slaktavräkningen, tjurarna som åkte hade klassat in till Scan Gourmet vilket kändes jätteskoj eftersom att jag är ansluten till deras uppfödarprogram. Nu har jag levererat djur som får säljas i lite finare butiker ;).

I morse var det sorg i ladugården då en av mina fina kvigor som jag har hyst stort hopp till och sett fram emot att få första kalven ur hittades död i ladugården. :(. Jag har ingen som helst aning om vad som kan ha hänt.   I går kväll var hon lika pigg som de andra och var framme och åt. Min lilla stumpa... Mycket trist känns det i alla fall.

Vinterkyla.

I morse var det -10 ute när jag promenerade ut första gången. Nu har jag suttit och betat av lite pappersjobb och rett ut ett litet trassel med cdb (kossornas databas där man rapporterar in om djuren är inne eller ute på produktionsplatsen, om det köps in nya och om någon går på slakt).


Vädret utanför mitt fönster där jag befinner mig just nu.


En riktig bonde.

Ja jag anser mig vara en riktig bonde. Det står kor i min ladugård och jag har en traktor på min gårdsplan.

Bamse är ingen belgian blue, han är en simmental (www.simmental.se)

På begäran

Efter en kommentar på mitt förra inlägg kommer en bild på Bamse här. (Den ska vara klickbar).


Ny veterinärtid och julbord.

Veterinär E ringde i dag igen, hon är verkligen laddad för att få sätta ny nosring på Bamse. Hon hade lite datumförslag och det kan nog bli bra, bara att hoppas på att vädret är på vår sida den gången.

I kväll väntar julbord med LRF:s lokalavdelning. Kan bli lite skoj att träffa folket samtdigt som jag känner mig omotiverad men det blir nog bra bara man kommer dit.

Inställt veterinärbesök.

Bamse skulle få ny ring i näsan i dag men vi får avstyra det pga vädret. Gården är jättehal och så har det lagt sig fem cm snö på det :s. Han skulle förmodligen kunna göra en ordentlig praktvurpa i uppsamlingsfållan och det känns som att han är liiiite för dyr för att jag ska vilja riskera det.

Slakthämtningen i går gick bra, däremot gick det mindre bra efter vägen... När mamma och pappa var på väg ner till Uppsala så passerade dom slakbilen som då stod halvvägs nere i diket men efter vad som sades senare på nyheterna så hade både förare och djur klarat sig oskadda.

Slaktförberedelse i snöslask.

Djuren som ska åka i morgon är genomgångna en sista gång så nu är det bara avskiljningen för natten kvar vilket jag ska gå ut o göra strax (måste äta lite middag först, tjurarna likaså). Det är snöblandat slaskväder ute så det är ganska värdelöst att vara ute och jobba, jag saknar en varmbonad ladugård...
Jag hoppas att bilen kommer ganska tidigt i morgon, den bör vara här före 09.00 om planerna håller men alla som har haft att göra med djur vet att det kan vara ganska svårt att säga en exakt tid.

I övrigt är jag ganska trött i kroppen, tror jag skulle kunna sova ett dygn om jag fick chansen.

Kvigans hälsoläge.

Det var ingen lunginflammation däremot en infektion av något slag på min lilla fröken. Hur som helst så fick hon en antibiotikaspruta och ska ha en till i morgon, nu har hon återfått sin aptit och börjat äta igen så det känns skönt.

På tisdag är det dags för blå bussen att komma och hämta några djur och på onsdag så ska småbusarna kastreras samt att Bamse ska få ny ring.

RSS 2.0