Fräs!!!

Jag blir så trött på min case, någon som vill köpa den?  I morse stannande den, alldeles själv dessutom. Det är någonting med den där traktorn i kombination med vintern. Tur att ensilaget till kossorna var framkört i alla fall.
Vintern 07-08 byttes bränslefiltret några gånger så det är väl dags nu igen...
Hur som helst får jag nog fråga pappa om han kan göra det, eller i alla fall handla hem dom saker som behövs, jag åker ju till Skara i morgon.

En sak är säker. Nästa traktor blir ingen case...det blir definitivt en Valtra!

Friskus!

Wille var frisk. Helt galen hos veterinären och fick använda munkorg men annars fick han beröm för hull och blank päls. Bra andning och hjärta, fina ögon och inga konstigheter vid genomklämning. Dock en något förstorad prostata men det var inget som skulle ställa till med några problem.

Effet. Vill du komma hit och skrapa tandsten på mitt charmtroll? *vissel* Veterinären kunde av förklarliga skäl inte ta sig in i hans mun...

Jag är klar och godkänd med våra tio självrättande uppgifter för kursen...på söndag åker jag ner igen.

En bild.
Älskade herr W. Något av de dyrbaraste jag har... Jag hoppas innerligt att det inte är något fel i morgon.http://www.youtube.com/watch?v=-Hs9ck1aal8  Gabriellas sång med Helen Sjöholm. Jag tycker att den sången är helt fantastisk, likaså hennes röst.

Uppdatering.

Sen sist...

Baltapparnas okrönta drottning.
Ja, det är nog jag.. I dag tog jag nog alla rekord och hade maximal otur. Dom bara rasade av till höger och vänster trots att dom var surrade både runt och över. I morgon ska jag konstruera en "extra ram" att sätta på vagnen så att man får balarna att luta lite inåt vid transport samt ha spännband! Vagnen krängde bra när jag skulle passera på ett ställe i dag och så var det väl lite is på flaket och då drogs nästan alla balarna med och av. Lite snopet kändes det.

Träning med MWF.
I går så tränade jag och MWF. Hon var väldigt duktig. Vi tränade på övergångar för att få hästen att bli kvick och reagera, vidare mot skänkelvikningarna som är i LA:4 och det är ett moment som vi inte blir sams i. Jag får fullt schå med hjälperna och hon säger "ja tack" och leker iväg och struntar högaktningsfullt i mig. Bestämmer hon sig för att lyssna på mina hjälper så tappar vi takten i stället för att jag blir för passiv i sätet. Övning ger färdighet, tids nog sätter vi dom.
Efter det så blev det lite fattningar och serpentinbågar, först tre bågar och sedan fyra med enkelt byte och där var hon hur fin som helst.
Summan var en nöjd ryttare med en grym träningsvärk i dag. Man blir lite lat när man bara tränar för sig själv...då kan man ju hitta på annat när det känns jobbigt. Med en instruktör så får man så snällt fortsätta... =)

Ny avelstjur på ingång.
Bamse lämnade ju gården i höstas. Jag ringde min livdjursförmedlare i förra veckan och önskade mig en polled simmentaltjur som varit med i aveln i alla fall en säsong med bra psyke och lätta kalvningar.
Han la in beställningen och i dag ringde han. En treårig simmental som tydligen var otroligt trevlig att hantera och hade haft lätta kalvningar.  Födelsevikt på 46 kg, 200 dagar på dyga 400 samt över 700 på ettårsvikten. 
Han kommer till gården i slutet av mars/början av april i alla fall.

Wille.
Wille ska till veterinären på torsdag för "hälsokoll". Jag hoppas han sköter sig bättre denna gång...sist han var dit var han ju inte så trevlig mot veterinären. 

Nu ska jag sova! God Natt... 

Brunstig.

Ja inte jag då..men den sist födda av kvigorna har sin första brunst nu och hon vet inte hur hon ska bete sig. Hon studsar och "pratar", hoppar på allt hon ser (dvs djuren i samma grupp) och glömmer helt bort att äta. Knasfia.
Det är alltså den lilla vita som står upp som har blivit alldeles "kåsig". Ni ser hon med hornet som pekar rakt ner också? Hon ska få besök av veterinären när jag kommer hem från Skara, det där hornet ska nämligen sågas av nu för det börjar bege sig alldeles för mycket inåt. Jag undrar bara hur ranglåg hon kommer bli efter det? Tanken är att hon ska på slakt tids nog men det är inte bara att slakta heller när dom är bra med kalvarna och har mycket mjölk så att det blir fina avkommor med god tillväxt. Sen är det några andra "gammeluvar" som ska iväg före. 
När korna väljs ut till slakt så baserar jag det till stor del på hur de är med kalvarna och hur kalvningarna har gått och hur kalven har vuxit. Sen finns det ju lite andra punkter också såsom psyke och exteriör samt hur de fungerar i grupp.Annars vräker snön ner så en stor del av morgonen gick åt till att skotta snö.


Noll hål och vild häst.

Inga hål hos tandläkaren. Det kändes skönt!!! Jag hatar att vara där.

Åkte iväg och red MWF i dag med lite kort varsel men jag var ju ledig så det passade utmärkt. Hon var både vild och vacker (ni som vet hur hon kan vara, föreställ er flisan på hemmatävling...) men det gick att använda energin positivt och hon jobbade med mycket bakben och i låg form. Kanontrav som är döden att sitta ner i och stadig galopp med hög framdel i fattningarna. Så roligt det var!!!
Jag vet inte hur många gånger hon försökte springa över mig när jag stod brevid, kände att jag hade bara ett försök att komma upp, hon skulle nog ha fart bara jag satt i sadeln. (Börjar känna fröken nu). När jag skulle släppa ut henne i hagen blev det fina spår på vägen, det var inte jag som ledde ut hästen. Hästen gick och jag åkte på fötterna och agerade lite bromskloss med en förhoppning om att vi skulle stanna innan tråden. Haha.

I morgon är det tk-möte i Haddång. Jag har hört ryktas om att det finns en chokladkaka bakad =).

Gissa vart jag ska vara om en timme?

*ryser*


Snöstorm.

Minus en grad och snöstorm, ni kan ju tänka er hur spännande det är att vara ute i det. Min mössa var mycket blöt när jag kom in igen. Jag tror hästarna hade tre kg snö var i svansarna också. Det var längesedan R.B hade så otroligt bråttom in.

Tyckte jag hade så många bloggideér när jag var ute men nu då? Blåste dom bort på vägen kanske? ;)

I går fick jag byta ett lysrör ute i ladugården, det var väl det mest spännande som hände då och nästa vecka börjar träningarna med MWF. Äntligen!!!

Hemma :)

Nu är jag inte lika vilse längre ;).

Dagarna som stundar ska fyllas med jobb, studier, hästar och annat. Blir jag osynlig i dagarna som kommer är det förmodligen för att jag sliter mitt hår över foderstatsberäkningar och annat ;)

Dag fem (och sista kvällen)

I morgon får jag åka hem :). Jag saknar gården!!!

I dag har vi haft föreläsningar om EU-stöd och foderstatsberäkningar. Dagen avslutades sedan med ett studiebesök på lommagården. ( www.lommagarden.com ) Väldigt enkla lösningar i ladugården, djuren var rena och väldigt välhanterade! Dom hade även klippt tjurarna på ryggen och baken av anledningen att tunga köttdjur blir varma när dom äter och om man klipper dom så så tillgodogör dom sig fodret bättre.
Någon av läsarna som har erfarenhet av det?

Jag var glad att min gamla husdjurslärare var med mig i dag när vi skulle räkna foderstater, jag insåg att jag hade glömt bort allt och lite till men hon svarade väldigt tålmodigt på mina frågor =).

Vi har fått vår uppgiftsgård tilldelad också, ska bli intressant att försöka bestämma en produktionsinriktning...

Skara dag 4.

Så har vi avverkat en dag ute på Götala herrgård med fokus på grovfoderproduktion. Mycket låg runt vad det är som kostar vilket kändes lite träffande så jag får kanske börja göra kalkyler när jag kommer hem.
Stillade även lite koabstinens i dag eftersom vi började dagen i en försöksladugård så jag fick prata med lite småkalvar och ungnöt i slutgödningsfas.

Bjuder på några små bilder från Skara.

    

Skara dag 3.

Vilken dag...
Hela dagen har suttits av i en datasal där vi gjort kalkyler på olika produktionsinriktningar samt lite avelsövning med vilka raser som kan ge bäst resultat att korsa. Från början såg det övermäktigt ut men det visade sig vara riktigt intressant bara man tordes avvika från instruktionen och peta lite med siffrorna själv.
På lunchen satt jag brevid en kursare och vi pratade på. Så säger hon att hon känner igen mig och jag nämnde de två sammanhang där jag syns "mest", i hästsammanhang och våran LRF lokalavdelning men nej, det var inte genom det. Så tittar hon på mig och utbrister "men...har inte du varit med i land eller så?".
Jo...men bara på en lill-liten bild för snart ett år sedan.

I kväll ringde min mobil, ett nummer som jag inte kände igen och jag svarade. Personen i andra änden lät lite tveksam och frågade om hon kommit rätt och när jag bekräftade det så utbrast hon i ett heeeeej, det är W. Då var det en gammal klasskompis från gymnasiet som jag tror jag pratat med fem gånger sedan studenten för snart åtta år sedan.
Jag tror vi pratade i nästan två timmar och det var riktigt roligt!

Nu ska jag in på bondeliv och svara lite där och sedan ska jag sova.

Skara dag 2.

Jag sov bra. 06.25 var jag klarvaken, det var längesedan det hände... Att jag vaknade så långt före klockan alltså.

Jag har slagits av att jag har mött otroligt trevliga människor i dag, personer som vet vad det innebär att ha ett serviceyrke, inte som många surlortar hemma utan personer som hejar och ser glada ut och kan småprata lite socialt.

Det var lätt att hitta till skolan och det verkar intressant. Fick en och två aha-upplevelser under första föreläsningen som handlade om olika produktionsformer. I morgon ska vi visst ägna oss åt bland annat driftsplanering. Jag har även träffat min gamla husdjurslärare sedan gymnasiet. En fullspäckad pärm och en pappersmapp med läsning, tyvärr är mycket på facklig engelska och jag vet ju hur jobbigt jag tycker det är att läsa... Men det kanske är annat nu,

Nästa vecka blir tjock i alla fall, möten nästan varenda kväll men det blir så när man är borta och skjuter saker och ting framför sig. Fast det är värt det =)

Skara, kväll 1, del 2.

Nu har jag precis duschat av mig resdammet vilket var väldigt skönt. Att man kunde duscha länge utan att känna hur vattnet blev svalare och svalare var såklart en trevlig bonus =)

Annars har jag hunnit med att gå en vända, inte så långt för det blåser och småregnar. Sen är jag inte den piggaste på att ströva iväg i en ny stad när det är mörkt...Jag vill ju kunna ta mig tillbaks också ;).

Det pirrar i magen av förväntan på morgondagen. Såg att min gamla husdjurslärare från gymnasiet också ska gå, undrar om hon är sig lik? Undrar om hon känner igen mig?

Nu ska jag prova sängen och se om den är skön eller om jag vaknar o är ledbruten i morgon.

Skara kväll 1.

Sådär. Nu ligger jag på ett litet rum i Skara och uppdaterar. Resan ner gick bra, fick ruska på pojkstackaren som satt brevid mig på tåget bara för att han skulle vakna när jag skulle kliva av i Skövde. Han såg ut som han tyckte att jag var lite jobbig ;). Jag bor mittemot en ica butik...ska snart bege mig ut o se om jag kan hitta någonstans där man kan få sig lite kvällsmat.

Sängen är hård, jag undrar hur jag kommer sova?

Snart dags.Alldeles strax ska jag hoppa in i bilen, hämta en transport, hem och lasta hästen och sedan iväg på körkurs. Denna gång för R. Krook.
Hoppas hon går på lika fint som sist och att hon går lika fint i tömmarna som hon gjorde i går.

Ett mindre läckage.

När en av slangarna till balgripen ser ut så här;
 
så fungerar det inte så bra att använda den.
Ny slang inhandlas i dag och sedan är det bara att köra igen =).

På söndag åker jag ner till Skara för att påbörja kursen "marknadsinriktad nötköttsproduktion". Jag hoppas det blir så intressant som jag tror att det kan bli.

Om jag är riktigt snäll hela året...

...tror ni tomten lämnar en sån här åt mig till jul då?


Utmaning.

Sandra utmanade alla som kände sig manade så jag tar mig an det ;)

4 av mina favoritprogram på tv.

- Desperate Housewifes
- 2½ män (fast jag missar det nästan jämt)
- Scrubs (fast det ser jag nästan aldrig heller)
- CSI (dom gånger jag minns att det är)

4 saker jag gjorde i går.

- Jobbade på "hemmet"
- Tog hand om djuren
- Diskade
- Började läsa Nattfåk av Johan Theorin

4 saker som jag ser fram emot.

- Kursen i Skara som börjar nästa vecka (fast jag ska erkänna att det pirrar lite i magen av nervositet och förväntan när jag tänker på det)
- Tävlingssäsongen (om jag kommer igång och börjar träna regelbundet igen...)
- Vårbruket
- Kalvningarna (Det är dom som är "belöningen" för årets arbete och man glömmer de stunder då det känns tungt)

4 av mina favoritresturanger

- Biteline
- Medelhavskällaren
- Ehum. Jag minns inte vad den heter men den ligger på en tvärgata i Uppsala och hade i alla fall supergod grekisk mat sist jag var där.
- Sen får jag nämna en liten italiensk resturang på Lanzarote där maten var alldeles fantastisk (La Tra-någonting)

4 saker på min önskelista

- Digital systemkamera
- Ny traktor
- En dressyrhäst
- En hästtransport

4 personer jag utmanar.

Ejmis
Evelina
Carro
Bondmoran


Ingivelse.

I går kväll fick jag för mig strax efter 17 att jag skulle gå ut lite tidigare och börja pula på (brukar göra kvällen vid 17.30-18.00). När jag kommer ut hör jag hovsteg i snön, fort gick det och min tanke blev "vem 17 är så dum att han är ute och kör nu, becksvart och iskallt".
Hovstegen försvann och jag tänkte inte mer på det utan noterade att det var nog någon som körde längs berget och hovstegen ekade över sjön. Sedan börjar dom om igen och jag börjar ana oråd, rundar garaget och tittar ner mot ladugården och gissa vilka två som stod där... Jo, R.B och T.. Lyckliga såg dom ut att vara också.

Jag bara undrar vad som fick mig att gå ut tidigare än vanligt? Lilla hustomten kanske? (Ja, jag tror på småknytt och hustomtar och annat...hur kommer det sig annars att man kan vakna vid 3 en natt med en stark känsla av att man måste gå till ladugården?)

Bestämd gammelmärr.

Gamla T (numera 27 år) talade om i morse att det minsann var för kallt för henne att gå ut (ca 16- men hon hade täcke). Jag släpper alltid henne från stallet och hon brukar promenera ut i hagen där morgonhöet väntar, i morse klev hon ut genom porten, tittade på mig och R.B för att sedan vända och gå in igen.
R.B leddes ut i hagen och sedan fick jag gå in igen och mer eller mindre släpa ut T.

2008 - vad hände?

Jag gör som "alla andra" och sammanfattar 2008. Eller jag ska försöka i alla fall...

Gården:
-Köpte ny slåtterkross
- Bamse gav många fina kalvar, två dog pga felläge.
-Bamse fick lämna avelslivet
-Lamellerna gick på valtran
-Kopplingsvajern gick nästan av på casen
-Toklång slaktkö när höstskickningen skulle bli
-Varm sommar, tack för ac:n i traktorn
-När det skulle tröskas kom regnet
-Djurkontroll från länsstyrelsen
-Misstänkt björnbesök på tonårsbetet

Hästlivet.
-Tävling med MWF
-Körkurs med R.B

Visst hände det mer men man ska minnas också ;) .

Jag hoppas på ett givande 2009 och önskar er detsamma.

RSS 2.0