Blandade bilder.

Det är väldigt torrt ute nu...Så efter en dag på fält kan traktorn se ut så här...vilket medför att man får göra detta...och under hemfärden kan det bli så här...sen kan man vakna av att telefonen ringer och denna lilla buse är på rymmen...till sist avslutar man med att ge dessa damer lite morötter

 

samt njuta lite vid en plats som jag tycker är mysig.


Dagen i korthet.

Inga bilder denna gång för jag sitter inte vid min dator.

Hur som helst, i dag fick jag riva ner stora delar av mitt grindsystem och ta ut på kvigbetet för att skilja ut en dam som inte hade verkat så pigg. Det gick väldigt lätt och hon klev på transportvagnen utan protest och vi rullade hem. Hemma skulle hon få en liten box i väntan på att grindarna kördes hem och på något vis lyckades hon lirka upp den och syster såg henne trippa iväg över gräsmattan. Efter en stunds lock och pock med den obligatoriska plåthinken innehållandes kraftoder gav hon upp och följde med hem igen. I morgon ska jag vända åter och riva ner grindarna för att ta hem och sätta upp igen.

Hur det gick att byta beteshagar med hästarna i dag blir jag trött bara av att tänka på. Vi kan väl nöja oss med att dom var väldigt osamarbetsvilliga och jag hade kunnat skänka bort båda två...

I kväll var jag iväg och red MVF. Jag blev toknöjd, vi hade ett register i både trav och galopp. Samling och längning bara flöt (tänk er ett gummiband som man kan töja och dra ihop). Jag hoppas vi kommer i närheten av det på söndag också.

Skäms på mig ;)

Jag har verkligen inte haft tid och ork att uppdatera här på ett tag...men ni får en kort nu så ska jag se om det kan bli en längre i kväll där jag kanske bjuder på en bild från dagens försök att agera vägspärr ;). Jag hade varit ute på en åker och vältat...när jag är på väg hem så är det en bit med ganska stora gupp och jag kör sakta och fint igenom, känner sedan att det rycker till och vips går traktorn väldigt lätt. När jag vänder på huvudet så ser jag välten stå kvar alldeles ensam. Eländet lyckades hoppa av dragkroken och släpades en bit i hydralslangarna för att sedan bli ståendes (som tur var gick ingenting sönder). Ringde efter pappa för att få dit traktor två till assistans att lyfta upp den så att det skulle gå att koppla för min traktor. Under tiden hinner skolbussen komma och den chauffören blev inte glad åt jag blockerade vägen så att han fick vänta i ungefär 15 minuter. Jag bad om ursäkt, det fanns inte så mycket annat att göra.
Nu står välten hemma på gården igen och nästa gång den ska användas ska jag byta drag!

Knatteligan.Vi är ju dom sötaste som finns ;)
En riktig påsmus.

De allra flesta som ägt en katt vet väl om att dom har små möss överallt, även där det inte finns några på riktigt. Stora påsmusen var någon som mina katter ägnade sig åt att jaga som små, i morse fanns det en påsmus på riktigt. När jag kom hem från jobbet var katterna väldigt intresserade av min kasse med tävlingskläder som stod i hallen och eftersom jag visste att det varit en liten husmus på besök från i går kväll så anade jag oråd. Lyfte med stor försiktighet ur tävlingsskjortan och ridbyxorna (hemska tanke om något skulle få för sig att springa på mig, jag har haft en mus i hundmatstunnan en gång och det var ingen trevlig upplevelse) och längst ner i botten satt det en "äkta" påsmus och tittade skräckslaget upp. Jag lyfte upp påsen från de dregglande katterna och släppte ut musen på gräsmattan. Jag hoppas den har lärt sig sin läxa och låter bli att komma in igen, nästa gång kanske mina små jägare inte är fullt lika snälla.

image72  


Avstannat vårbruk.

Det är 2+ och snöblandat regn ute... Suck! Jag vill ha vår.

I morgon bär det av till ERK för att vara lite hästskötare och heja fram div II laget.

Gårdagens ingredienser.

1 traktor
1 oljefat
1 dunk olja
Skiftnycklar av obestämt antal
1 dyngspridare
1 kofot
1 spännband
1 traktorgrep
1 traktor till
1 bakvikt
Okänd mängd kodynga
Några liter diesel.

Med dessa ingredienser fick jag dag som började med ett oljebyte i min traktor. Sen stod vi och försökte få ordning på dyngspridaren som av okänd anledning drog mattan snett, när den väl gick rakt så lastade jag och pappa spred. Vi hann med tre vagnar och sen gick kedjan till dreven av... Är det vårbruk så är det.
Tillbaks till verkstaden och hittade ett kedjelås som passade. Klockan började dra iväg och det var dags att ge djuren mat och åka iväg med en höbal till kvigorna vilket blev en väldigt intressant upplevelse... Jag har en väldigt lång uppförsbacke sista biten, traktorn började med en hastighet av 37km/h och slutade i 4 km/h (i normala fall tappar man kanske sju km/h i hastighet). Jag åkte ner till hagen, släppte in balen och funderade på om jag skulle ta mig hela vägen hem och vad som kunde vara fel. Satte mig i traktorn och kom inte över 35 km/h i backen trots att det var nedför och det gick segt resten av vägen. I dag står traktorn i verkstaden och det visade sig att det var lamellerna..

I dag är det även regn, på gränsen till snöblandat. Jag är glad för att jag inte hunnit så än.

Uppdatering.

Nu har det gått flera dagar sedan jag skrev.

I lördags ägnade vi oss åt detta:


För er som undrar var det dags för kvigorna att fraktas i väg på bete och det är alltid lika spännande att försöka övertyga flickorna om att vagnen inte är farlig. Först går ingen och sen ska alla tränga sig på samtidigt.

I söndags var det dags för detta;

(det är alltså min nummerlapp nerstoppad i mina ridstövlar så det var tävling...). Laget kom trea, indivduellt i första klassen kom vi 12:a.. Den gick inte särskilt bra, hästen var på väg att hoppa ut från banan och vi fick in ett ½galoppombyte osv. Andra klassen gick betydligt bättre och jag slutade som fyra med bland annat en åtta på en travvolt!!!

Måndagen ägnades åt att släppa ut korna med kalvar, det var intressant. En kalv fick vi mer eller mindre släpa ut ur ladugården för han skulle inte gå någonstans. Spelade ingen roll att mamma hade gått ut. Gamla Grandis förstod var som var på gång och gick våra omvägar utan minsta protest.

I går - i dag.

I går var jag bonde och släppte kvigorna på bete, körde traktor och gjorde massa småpyssel, i dag klär jag upp mig i vita ridbyxor och kavaj för att tävla med MVF. Går hon som hon gjorde i går när jag skulle rida igenom henne så kommer det inte att gå särskilt bra i dag men då får vi väl åka hem och jobba på det tills det är dags för nästa start :)


Trött!!

Jag hoppade in på mitt extrajobb i dag i 8.5 timme och sen när jag kom hem så blev det raka vägen upp i traktorn och ut på åkern. Nu är jag trött, både i kroppsligt och mentalt. Händerna värker och axeln tycker inte om mig. På tisdag är det dags att göra nervundersökningen, det är inte för inte som jag är lite nervös. Hur än det är så kan det vara så att jag får reda på något som påverkar mitt bondeliv... Men å andra sidan kan det vara så att det är ett "lätt" fel som ligger bakom allting. Eller så är det inte relaterat till nerverna och utredningarna får fortsätta.

På söndag är det tävling igen. Det ska faktiskt bli lite skoj men jag vet inte om tävling utomhus är till vår fördel.

Lagad harv och bränd fingertopp.

Nu har harven fått tillbaks de saknade efterharvpinnarna så jag gjorde en liten testkörning i "gål-änge" (gårdänge med dialekt och tjockt l) och vad händer, jo...det börjar regna :s. Är det inte typiskt så säg? Men men, nu är harven fräsch och dreven till dyngspridaren skulle komma här i veckan :). Ska försöka få i väg kvigorna till betet på lördag och på söndag väntar tävling. Jag tappade lite lust när jag såg vem som var dommare men men, det är bara att rida på och göra sitt bästa.
Duktiga jag har även bränt min fingertopp, man ska inte plocka upp en mutter och en bult direkt efter att man har kört av dom med rondellen...

Just ja, ett tips till andra som kör harv är att trä en tråd genom pinnarna till efterharven för då har man pinnen kvar även om fästet skulle gå sönder :)

Kalv på rymmen.

http://www.st.nu/ kan man läsa en artikel om en kalv som har varit på vift och hållt sig undan för polisen (det gick inte att direktlänka så intresserade kanske får söka lite?). Jag fnissade lite när jag läste, alla vi som har dessa djur vet ju hur undehållande de kan vara när de bestämt sig för att inte bli fångade..

Roligt!!!

MVF tävlade med sin ägare i helgen och dom kom hem med en rosett :). Stort Grattis!!! Räknade ut att fröken sprungit igenom fem program nu och fått tre rosetter + en lagrosett.

Snart startar även div 2 omgångarna, jag hoppas jag får möjlighet att följa med på någon omgång och kolla in våra duktiga ekipage.

Vårkörning.

Grannen har börjat så nu står det inte på förrän jag kan köra (han har mer söderläge på sin mark än vad jag har). Ska över till honom i dag och hämta en kalv, en liten en som man får mata med flaska, jag tvivlar på att någon av mina kor är villig att adoptera.

Jag hoppas att harvpinnarna har kommit i morgon så att den kan fixas till, likaså att det ordnar sig med ett drev till min dyngspridare.

Nästa helg är det dags för tävling igen. Spännande, vi har ju lite att försvara ;) (eller inte, det går som det går med den damen, allt hänger på humör och dagsform men hon hade skött sig bra på tävlingen i går med sin ägare).
Så har vi tävlat igen.

Och i dag red vi hem en blå rosett i LA:3 med 65.4% och jag är nöjd, dom små fel som blev var rena pilotfel. Mellangångarterna satt som dom skulle, skänkelvikningarna flöt och ja.. Det fins egentligen inget större att klaga på, jag trodde bara inte att procenten skulle bli så höga.

Nu laddar vi upp för nästa helg och ingen kan nog vara gladare än jag för chansen att få tävla med denna underbara häst.

RSS 2.0